Ballantyne Street

Ballantyne Street

Ballantyne Street

Project details –

Type
Residential

Builder
Provanbuilt

Year
2016

 

Photos
Willem-Dirk du Toit

Stylist
Esme Parker

 

The client’s brief was for a sustainable home that they intend on living in forever. The design was approached in this context; to be no bigger than required and enduring. This resonated strongly with our practice; every decision weighing up cost, longevity and environmental impact.

Connection was a theme that encompassed planning and detail. A new informal side entry brings inhabitants and friends directly into the kitchen from the street. The living area joins the parents and kids zones. The expanse of glazing and detailing mitigates the distinction between indoors and out.

Exposed composite timber columns and beams form the structure, unifying decorative element and planning device. The frames are integrated with joinery and relate to the furniture layout. They span from the street, across rooms and outdoor spaces; creating connection.

ArchiTeam 2017 Awards | Sustainability | Commendation
ArchiTeam 2017 Awards | Residential Alterations | Commendation

 

The modest street frontage was maintained and a new side entry provided

The structure is the unifying planning and decorative element

 

Materials are robust and sustainable. Joinery is integrated with concealed lighting

 

Previous project

Next project