Holroyd Court

Holroyd Court

Holroyd Court

Project details –

Type
Residential

Builder
Quadro Constructions

Year
2017

 

 

Press –

Habitus
online feature

Est Living
online feature

The Local Project
online feature

Red Magazine
print cover feature

 

Photos
Willem-Dirk du Toit

Stylist
Esme Parker

 

An existing interwar duplex on a sloping site was the foundation of this challenging conversion project.

The two units had complex floor plans over three levels, including a detached basement. The interior was adapted primarily through the demolition of dividing walls and floors. The basement garage was connected through a new staircase and repurposed as the kids’ play area.

The solidity of the original building was respected through curved details and materials designed to emphasise mass. A new central void above the entry creates drama and provides a visual clarity to the arrangement of spaces.

The building’s steep elevation provided excellent views but created a disconnection with the outdoors. A key gesture was burying the old garage doors behind a grassy hill to connect the main living space to the garden and swimming pool.

The result is a home that’s open and connected; an entertainer where young kids and pets can run wild.

 

Entrance
The central stair and void is the main connecting element

 
 

Kitchen
The bench spans across the two building halves

 
 
 

Previous project

Next project